Gastronomija

Gastronomska ponuda ovog područja sadrži u sebi sve najbolje od Dalmatinske kuhinje, odlikuje se prvenstveno svježom i kvalitetnom hranom od koje ističemo: Posedarski pršut, tvrdi ovčji sir, janjetinu sa ražnja, razne vrste ribe, dagnje, poljoprivredne proizvode, domaće vino, maslinovo ulje, itd.

Posedarski dalmatinski pršut

53

Jedinstveni okus i miris

Posedarski pršut se oslanja na stoljetnu tradiciju proizvodnje dalmatinskih suhomesnatih proizvoda. Već dugi niz godina pršuti sa ovog područja višestruko su nagrađivani na međunarodnim natjecanjima za vrhunsku kvalitetu a odnedavno pršut nosi i prestižni znak Izvorno hrvatsko.

Posedarski pršut se proizvodi na tradicionalan način, dakle u proizvodnji se koriste samo 4 komponente:

  • morska sol
  • velebitska bura
  • hladni dim
  • ručni rad

Tradicionalna proizvodnja, a naročito sušenje na velebitskoj buri koja u sebi nosi aromu dalmatinskog raslinja, daje pršutu jedinstven okus i miris.